Mainokset

Luostarinen penää talouden tarkoitusta

– Talouskriisiä koskevaa keskustelua on hyvä käydä nyt, kun ollaan vielä tilanteen keskellä, summaa Journalismikritiikin seminaarin antia tiedotusopin laitoksen johtaja Heikki Luostarinen.

Heikki Luostarisen mielestä toimittajien olisi nyt hyvä miettiä, mitä ja millä tavoin lamasta uutisoidaan. Luostarisen mielestä kriisin taustalla olevaa rakenteellista ongelmaa ei ole tiedotusvälineissä selvitetty riittävästi.

– On ajateltu, että lama menee itsekseen ohi. Kukaan ei ole uskaltanut kysyä, onko edessä jatkuvan nousun sijasta jatkuvan laskun kausi, Luostarinen sanoo.

Talousjournalismissa voitaisiin Heikki Luostarisen mielestä pohtia myös talouden ja talouskasvun tarkoitusta laajemminkin.

–  Toimiiko ihminen taloutta varten vai onko kyse siitä, miten talous voisi palvella ihmistä? hän kiteyttää nykyisen markkinatalouden ongelmaa.

Talouskriisi syrjäytti ilmastonmuutoksen tiedotusvälineissä. Luostarinen on tyytyväinen, että asiasta keskusteltiin eduskunnan puhemies Sauli Niinistön puheenvuoron lopuksi.

– Talouskasvussa on omat ongelmansa, eikä siihen pitäisi suhtautua niin mutkattomasti kuin nykyään suhtaudutaan, Luostarinen sanoo.

Luostarisen mielestä tutkijoiden, toimittajien ja opiskelijoiden mielipiteet pääsivät ainakin seminaarin loppupuoliskon keskusteluissa hyvin esiin. Keskustelua hän olisi tosin toivonut vielä enemmän.

Journalismikritiikin seminaarin lisäksi tiedotusvälineiden ajankohtaisia kysymyksiä puidaan keväisin Helsingissä järjestettävillä Mediapäivillä. Heikki Luostarisen mukaan Journalismikritiikin seminaari on pidetty tietoisesti itsenäisenä tapahtumana.

– Tähän seminaariin liittyy melko paljon laitoksen koulutustapahtumia. Esimerkiksi opiskelijat ovat vahvasti mukana esimerkiksi tekemässä juttuja laitoksen eri viestimiin, hän kertoo.

Otto Ponto

Mainokset
%d bloggers like this: