Mainokset

Niinistö: Ei retoriikkaa talouspolitiikan uutisointiin

niinisto

Sauli Niinistö toivoisi toimittajilta enemmän talouslukuihin syventymistä. Kuvaaja: Arttu Muukkonen

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö pitää ongelmallisena sitä, että retoriikka, eli puheella pelailu, on levinnyt yleispolitiikan puolelta talouspolitiikkaan.

Niinistön mukaan yleispolitiikassa käytetään usein retoriikkaa, koska asioita, joista puhutaan, ei välttämättä voi mitata luvuin tai tilastoin. Koska talouspolitiikan erikoistoimittajia on vähän, on uutisointivastuu siirtynyt yleispolitiikan toimittajille. Tällöin uutisissa käytetään yleispolitiikan uutisointitapaa.

– Toimittaja kysyi minulta vuosia sitten, miltä tuntuu, kun kokoomuksen kannatus on romahtanut. Edellisissä kuntavaaleissa kokoomus oli menettänyt kannatuksestaan 0,8 prosenttiyksikköä, muista suurista puolueista demarit 1,5 prosenttiyksikköä. Demareiden tulosta pidettiin hyväksyttävänä suorituksena.

– Sanoin, ettei kannatus ole lukujen perusteella romahtanut. Toimittaja vastasi siihen, että eihän politiikka ole matematiikkaa, että suosiota ei voi mitata luvuista. Mistäs sitten?

Niinistö toivoo myös toimittajilta enemmän vaivannäköä asioiden tutkimiseen, vaikka resurssit ovat lehdissä pienentyneet.

– Talous on mitattavissa olevia suureita, mutta kiinnostus näitä suureita kohtaan on vähäistä. Kaipaisin talouspolitiikan uutisointiin vähemmän retoriikkaa ja enemmän analyysia.

Arttu Muukkonen

Mainokset
%d bloggers like this: