Mainokset

Niinistö: Yritykset irtisanovat vain tuloksen varmistamiseksi

Talouspolitiikan ja median yhteispeliä ruotineen luennon päätyttyä oli yleisön vuoro esittää kysymyksiä puhemies Sauli Niinistölle.

– Jotkut yritykset tekevät paljon rahaa, mentiin sitten ylös tai alas. Kuinka huonosti yrityksillä oikeasti menee? kysyi professori Janne Seppänen.

– En osaa vastata tarkasti. Joku voi pelata onnistuneesti rahastoilla. Yritykset ovat kuitenkin luoneet ajatusharhan. Irtisanomiset ja lomautukset ovat pienyrityksiä lukuun ottamatta tapahtuneet tuloksen varmistamiseksi, eikä konkurssin välttämiseksi. Se, että suomalaiset yritykset kukoistavat, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Suomen kansa kukoistaisi, Niinistö spekuloi.

Tiedotusopin opiskelija Sofia Virtanen kysyi valtiovallan kuluttajille tarkoittamien kampanjoiden, erityisesti Älä ruoki lamaa -kampanjan ristiriidoista. Virtanen kyseenalaisti mielestään vallitsevan kuluttajan roolin talouden palvelijana ja peräsi Niinistöltä mielipidettä kampanjoista.

­– En ole markkinamies. Vierastan slogan-kampanjoita ja suurta suomalaista brändikeskustelua, Niinistö aloitti.

– Kieltämättä viime kevääseen asti elettiin ilmastonmuutosmaailmassa, jossa kyseenalaistettiin kuluttamisen järkevyys. Yhtäkkiä tilanne kääntyi päinvastaiseksi, ja uusi ohjeistus oli ”Kuluta, kuluta, kuluta”. Systeemissä on oltava jotain vikaa, jos se kääntyy päälaelleen hetkessä. Ihmettelyä suurempaa viisautta minulla ei tähän kuitenkaan ole.

Lopuksi ilmoille nousi vielä ajatus, etteivät vain journalistit juokse pallon perässä. Pohdittiin myös, onko tiedottajien määrän kasvulla vaikutusta kansan poukkoiluun ja hetkessä muuttuviin käytösmalleihin.

Oskari Onninen

Mainokset
%d bloggers like this: