Mainokset

Taloustoimittaja Anne Kaikkonen puolusti talousjournalismia

– Olen itse saanut äärimmäisen harvoin kommenttia virheellisistä jutuista. Onko halu julkisuuteen tosiaan niin kova, ettei toimittajalle uskalleta huomauttaa asiasta? kysyy Ylen taloustoimittaja Anne Kaikkonen.

Kaikkonen kertoi olevansa järkyttynyt talouselämän edustajien haastattelukommenteista, joista kävi ilmi, että talousjournalismi on pinnallista ja myös virheellistä. Hän vastasi journalisteihin kohdistuvaan kritiikkiin puolustellen. Kaikkosen ensimmäinen ajatus tutkimuksen tuloksista oli se, että ”nämä meidän lähteet ovat aikamoista sakkia”.

Talousjournalismin pinnallisuuden hän osaltaan myöntää.

– Joskus ajattelen, että jäipä raapaisuksi. Sitä tavallaan huomaa, että olisi voinut kaivaa asioita enemmälti ja syvemmin. Rakentavaa kriittisyyttä ei voi koskaan olla liikaa. Uutisvälityksessä raapaisut on kuitenkin hyväksyttävä, ja niiden kanssa on opittava elämään.

Talousjournalismia kritisoitiin myös siitä, että mielikuvat ohjaavat toimittajien tiedonhankintaa ja haastateltavien valintaa. Kaikkonen myöntää tämänkin, mutta moittii samalla lähteiden yksipuolisuutta. Hänen mukaansa talouselämän toimijat ovat usein samat, ja ”toisinajattelijoiden kaivaminen on työlästä”.

Evelin Kask

Mainokset
%d bloggers like this: