Mainokset

Turun journalistiseminaarissa aiheina Naantalin tulipalo ja sikainfluenssa

Journalismiseminaarien saralla on tänään kiireinen päivä: myös Turussa keskustellaan tänään journalismista Diakin Turun yksikön järjestämässä journalistiseminaarissa.

Turussa päivän aiheina ovat Naantalin tulipalon uutisointi, sikainfluenssa mediassa ja journalistit poliittisen kriisin keskellä, josta puhuvat Vanhasen lautakasauutisoinnin aikaan esillä ollut Ari Korvola ja Hannele Valkeeniemi Ylen ajankohtaistoimituksesta. Iltapäivällä Turussa puhutaan journalistisen työn muutoksesta: kuinka journalismi voisi toimia yleisön osallistajana ja tarvitseeko toimittajan pelätä sosiaalista mediaa.

Ylellä Turussa työskentelevä toimittaja Petra Ristola piti puheenvuoron Naantalin tulipalon uutisoinnista. Ristolan mukaan Jokela ja Kauhajoki ovat muuttaneet hieman onnettomuusuutisointia: esimerkiksi Ylellä omaisia ei haettu haastateltaviksi. Viranomaistiedotus on myös kehittynyt hänen mukaansa aiempaa nopeammaksi.

Vaikka toimituksilla on nykyisin ohjeistukset tämäntapaisiin uutisointeihin, totesi Ristola parannettavaa silti riittävän. Kehitystäkin on tapahtunut, esimerkiksi toimituksissa on nykyisin helpompi keskustella siitä, miltä tuntuu raportoida raskaista uutisaiheista. Ristolan puheenvuorosta voi lukea lisää Qaikuun paikan päältä kirjoitetusta liveraportoinnista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Tesso-lehden päätoimittaja Ulla Järvi puhui Turun seminaarissa sikainfluenssauutisoinnista. Qaiku-raportoinnin mukaan Järvi totesi asiantuntijat hyviksi uutislähteiksi, koska he ovat usein varmoja asiastaan. Sikainfluenssa on ollut otollinen uutisoitava muutenkin, koska ristiriitoja on riittänyt myös asiantuntijoidenkin kesken.

Järvi myönsi THL:n miettineen, kuinka sikainfluenssasta melko villinä käynyttä keskustelua olisi saatu ruotuun. Järvi arveli, että toimittajat voivat nykyisin erikoistua vain politiikkaan tai urheiluun, vaikka kaivattaisiin laaja-alaisuutta. Myös Järven puheevuorosta voi lukea lisää Qaiku-raportoinnista paikan päältä. Turun journalistiseminaarista voi lukea myös Twitteristä.

Mainokset
%d bloggers like this: